Kirk of the Canongate

Wist u dat... de onderste helft van de Royal Mile en alle aangelegen straten tot 1856 officieel niet deel van Edinburgh waren? Het was een onafhankelijke burgh genaamd Canongate, een naam die je tegenwoordig nog terugziet als straatnaam van het oostelijke stuk van de Mile. Hier vind je een klein kerkje met een verrassende Nederlandse erfenis.

Edinburgh was vroeger een Royal Burgh en werd de facto bestuurd door kooplieden. Canongate daarentegen was een Burgh of Regality (één trapje lager op de gemeentelijke ladder) onder het bewind van de Augustijner kanunniken van de abdij van Holyrood. Hier komt de naam Canongate ook vandaan: een kanunnik is een canon (met één 'n') en gait betekent weg of gang. De aanwezigheid van de abdij betekende dat de parochie lange tijd geen aparte kerk behoefde. Zelfs na de reformatie en de ontbinding van de kloosterorde bleef de abdijkerk in gebruik door de lokale gemeente. Dit veranderde toen de katholieke James VII in 1685 de troon besteeg. Hij had het plan deze oude kerk als kapel te gebruiken voor zijn recentelijk heropgerichte Orde van de Distel.

Zodoende gaf James VII in 1688 opdracht tot de bouw van een nieuwe kerk (kirk) voor de Canongate. De Schots-Calvinistische architectuur van de 17e eeuw was sterk beïnvloed door de stijlen van de Nederlandse Gouden Eeuw. Je kunt dat o.a. terugzien in het originele ontwerp van de Tron Kirk, maar in dit geval zie je die invloed terug in de markante klokgevel. Dit is echter niet het enige stukje Nederland dat in deze kerk geslopen is. Toen het in 1691 werd voltooid, zat er inmiddels een nieuwe koning op de troon: de Nederlandse protestant Willem III. Als je goed kijkt, zul je zien dat het zijn wapenschild is dat boven het rondvenster op de gevel prijkt. Die binding met het koningshuis vind je tot op de dag van vandaag terug, want de koningin heeft er haar eigen kerkbankje.

Uiteraard heeft dit kerkje ook een kerkhof, waar in de afgelopen 300 jaar behoorlijk wat beroemdheden hun laatste rustplaats hebben gevonden. Eén van die beroemdheden is overigens geen persoon, maar het marktkruis van Canongate. Wellicht minder grandioos dan zijn evenknie in Edinburgh, maar desalniettemin herinnert het aan het illustere verleden van deze burgh. Verder tref je er de graven aan van de provoost George Drummond, van de revolutionaire econoom Adam mith en van de lokale dichter Robert Fergusson. Deze mannen verdienen op hun tijd allen een eigen artikel en Robert Fergusson krijgt dat volgende week ook daadwerkelijk. Wordt vervolgd!

Afbeeldingen:

Next Post Previous Post