Saluutschoten

"Is Edinburgh Castle het bezoeken waard?" Dat is de vraag die ik veruit het vaakst gesteld krijg. En het antwoord daarop luidt doorgaans "Misschien, hangt ervan af." Daarom is het fijn dat ik af en toe volmondig Ja kan zeggen.

Laat ik er duidelijk over zijn: Edinburgh Castle is zeer indrukwekkend, de uitzichten zijn fenomenaal en het heeft een luisterrijke geschiedenis. De keerzijde is, dat iedereen dat weet en dat het daarom ieder jaar drukker én duurder is dan het jaar ervoor. Als ik tegen mensen zeg dat ze lekker in februari moeten gaan, dan meen ik dat serieus. Maar soms zijn er bijzondere omstandigheden en deze week is daar een voorbeeld van.

Op maandag 3 juni wordt het kroningsjubileum van Queen Elizabeth II gevierd. (Eigenlijk 2 juni, maar dat is een zondag.) Op zaterdag 8 juni is haar officiële verjaardag, en op maandag de 10e wordt de hertog van Edinburgh, Prince Philip 98 jaar oud. Dat wordt op een bijzondere manier gevierd: met 21 kanonschoten!

Nu is het niet ongebruikelijk dat er een kanon wordt gevuurd vanaf Edinburgh Castle. Iedere dag (behalve op zondagen, Goede Vrijdag en Eerste Kerstdag) klinkt om 1 uur 's middag de One o'Clock Gun, oorspronkelijk een tijdsignaal voor de schepen in de haven. Dat trekt altijd veel bekijks, maar voor echte saluutschoten gaan alle registers open.

Om te beginnen wordt er behoorlijk wat ruimte afgezet, want er is best wat plaats nodig. Dan komt er een militaire band die het geheel muzikaal opluistert. Dat kan traditioneel zijn, of een heel ander soort klassieker. Vervolgens treden de kanonniers aan die hun posities innemen naast de drie stukken veldartillerie, gevolgd door de parade-officier. Uiteindelijk klinkt om stipt twaalf uur het eerste schot, iedere 10 seconden gevolgd door het volgende, tot 21 schoten gevuurd zijn. In theorie zou ieder kanon dan 7 keer gevuurd moeten hebben, maar soms weigert een kanon en moeten de anderen snel overnemen, zodat het ritme niet verstoord wordt.

Al met al duurt de gehele ceremonie een half uur, van 11.40 - 12.10. Als je deze wilt bijwonen, zorg dan dat je ruim op tijd aanwezig bent, zodat je ook goed zicht hebt.

Is Edinburgh Castle bezoeken dus de moeite waard? Op 3, 8 en 10 juni, zonder twijfel, JA!

Afbeeldingen:

Previous Post